ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ

GORCZYCA BRĄZOWA ziarno BIO 100 g

Symbol: OL451

Informacja dotycząca dostawy
Informacja dotycząca dostawy
Produkt dostępny. Złóż zamówienie, a wyślemy go jeszcze dzisiaj.
dowiedz się więcej
42.40 zł
Gorczyca brązowa najbardziej znana jest jako przyprawa dodawana do musztardy. Nasiona gorczycy brązowej zawierają mirozynę, enzym uwalniany po zmiażdżeniu i zmieszaniu proszku z wodą, który tworzy izotiocyjanian allilu. Ten związek odpowiada za charakterystyczny smak i rozgrzewające uczucie, odczuwane podczas spożywania potraw z gorczycą sarepską
Data minimalnej trwałości (DDM): 08/2025
Kraj pochodzenia: Indie

GORCZYCA BRĄZOWA ziarno BIO 100 g

Gorczyca brązowa najbardziej znana jest jako przyprawa dodawana do musztardy. Nasiona gorczycy brązowej zawierają mirozynę, enzym uwalniany po zmiażdżeniu i zmieszaniu proszku z wodą, który tworzy izotiocyjanian allilu. Ten związek odpowiada za charakterystyczny smak i rozgrzewające uczucie, odczuwane podczas spożywania potraw z gorczycą sarepską

Nazwa łacińska: Brassica juncea (L.) Czern.
Użyta część: Nasiona
Pochodzenie surowca: Niemcy
Składniki: Nasiona gorczycy sarepskiej, z upraw ekologicznych
Sprzedawane w: Szczelna torebka z możliwością wielokrotnego zamykania
 
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
Prażone: prażone na sucho lub w oleju nasiona gorczycy nabierają lekko orzechowego smaku.
Zmiażdżone: aby wydobyć pikantność nasion gorczycy, zmiażdż ziarna, a następnie namocz je w wodzie.
Z innymi przyprawami: ze względu na swoją pikantność nasiona gorczycy sarepskiej dobrze komponują się z czosnkiem, chilli, imbirem, kminkiem, czarnuszką itp.
Do potraw: nasiona gorczycy można dodawać do sosów, wszelkiego rodzaju warzyw, marynat i przypraw do mięsa (królik, baranina, drób) lub ryb.
 
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć opakowanie.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).

GORCZYCA BRĄZOWA ziarno BIO 100 g, OL451