ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ

Szałwia lawendowa - naturalny olejek eteryczny 5ml

Symbol: OL752

Informacja dotycząca dostawy
Informacja dotycząca dostawy
Produkt dostępny. Złóż zamówienie, a wyślemy go jeszcze dzisiaj.
dowiedz się więcej
34.60 zł
Czysty olejek eteryczny z szałwii lawendowej ma drogocenne właściwości, które są cenione w aromaterapii, kosmetyce oraz medycynie naturalnej. Olejek szałwiowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy przeciwskurczowe. Dodatkowo olejek z szałwii lawendowej wspomaga trawienie, działa moczopędnie i przeciwgorączkowo. W kosmetyce olejek szałwii ściąga i tonizuje skórę, a ponadto zmniejsza obrzęki. Jako olejek do aromaterapii ma działanie przeciwdepresyjne, pomaga się uspokoić i otworzyć umysł.
Data minimalnej trwałości (DDM): 04/2025
Kraj pochodzenia: Espagne

Szałwia lawendowa - naturalny olejek eteryczny 5ml

Czysty olejek eteryczny z szałwii lawendowej ma drogocenne właściwości, które są cenione w aromaterapii, kosmetyce oraz medycynie naturalnej. Olejek szałwiowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy przeciwskurczowe. Dodatkowo olejek z szałwii lawendowej wspomaga trawienie, działa moczopędnie i przeciwgorączkowo. W kosmetyce olejek szałwii ściąga i tonizuje skórę, a ponadto zmniejsza obrzęki. Jako olejek do aromaterapii ma działanie przeciwdepresyjne, pomaga się uspokoić i otworzyć umysł.

Organiczny olejek eteryczny z szałwii lawendowej posiada certyfikat ekologiczny Ecocert i pochodzi z Hiszpanii. Jest w 100% czysty i chemotypowany. Dobór partii i kontrola jakości olejków eterycznych są przeprowadzane we Francji w Lyonie.
                                                                                                      
GWARANCJE JAKOŚCI                                       
Certyfikowany przez Ecocert (FR-BIO-01)
100% czysty, naturalny
Chemotyp i skład biochemiczny gwarantowany analizą chromatograficzną dla każdej partii
Analiza identyfikowalności i jakości każdej wyprodukowanej partii
 
JAKOŚĆ POD KONTROLĄ
Aby zagwarantować nienaganną i najwyższą jakość, przeprowadzane są rutynowe kontrole każdej partii. Oto elementy, na które zwracamy szczególną uwagę w przypadku tego produktu:
 
KRYTERIA ORGANOLEPTYCZNE: Te kryteria odbierane są zmysłami i stanowią cenne wskazówki dotyczące jakości produkcji olejku eterycznego.
Konsystencja: płynny
Kolor: bezbarwny, jasnożółty
Zapach: charakterystyczny, ziołowy, kamforowy
 
KRYTERIA FIZYKOCHEMICZNE: Aby zagwarantować chemotypowany i integralny olejek eteryczny, sprawdzany jest skład każdej partii produktu:
kamfora: od 11 do 36%
eukaliptol (1,8-cyneol): 10 do 30%
α-pinen: 4 do 11%
octan terpenylu: 0,5 do 9%
octan sabinylu: 0,5 do 9%
borneol: 1 do 7%
limonen: 2 do 6%
octan linalilu: 0,1 do 5%
linalol: 0,3 do 4%
sabinen: 0,1 do 3,5%
terpinen-4-ol: ≤ 2%

Gęstość w 20°C: 0,907 do 0,932
Współczynnik załamania światła w 20°C: 1,465 do 1,473
Skręcalność optyczna w 20°C: 7° do 17°
Temperatura zapłonu: 49°C
 
Nazwa łacińska: Salvia lavandulifolia Vahl.
Użyta część: Części nadziemne
Metoda ekstrakcji: Destylacja 
Rodzina botaniczna: Lamiaceae
Pochodzenie surowca: Hiszpania
Sprzedawane w: Butelka ze szkła bursztynowego z kroplomierzem
 
Olejki eteryczne to silne produkty naturalne, które należy stosować ostrożnie.
Trzymać poza zasięgiem dzieci.
Niezalecany dla dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku leczenia farmakologicznego lub chorób przewlekłych (astma, padaczka itp.).
Nie stosować przez dłuższy czas. Omijać błony śluzowe (oczy, uszy, nos, narządy płciowe).
W przypadku aplikacji na skórę rozcieńczyć w oleju bazowym.
W przypadku wystąpienia podrażnienia należy przerwać stosowanie i zwrócić się o pomoc lekarską.
Unikać ekspozycji na słońce po zastosowaniu fotouczulających olejków eterycznych.

Grupy wiekowe

Dorośli i młodzież

Dorośli i młodzież

Dzieci poniżej 6 lat

Dzieci poniżej 6 lat

Kobiety w ciąży i karmiące piersią

Kobiety w ciąży i karmiące piersią

Dzieci poniżej 3 lat

Dzieci poniżej 3 lat

Możliwe sposoby użycia

Przez skórę

Przez skórę

Inhalacja

Inhalacja

Doustnie

Doustnie

Dyfuzja

Dyfuzja

Zagrożenia związane z użytkowaniem

Działa drażniąco na skórę

Działa drażniąco na skórę

Działa neurotoksycznie

Działa neurotoksycznie

Działa drażniąco na drogi oddechowe

Działa drażniąco na drogi oddechowe

Działa hepatotoksycznie

Działa hepatotoksycznie

Szałwia lawendowa - naturalny olejek eteryczny 5ml, OL752