ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ

Goździk - naturalny olejek eteryczny 100 ml

Symbol: OL131

Informacja dotycząca dostawy
Informacja dotycząca dostawy
Produkt dostępny. Złóż zamówienie, a wyślemy go jeszcze dzisiaj.
dowiedz się więcej
268.80 zł
Czysty olejek eteryczny z goździka jest ceniony szczególnie w stomatologii ze względu na właściwości odkażające i przeciwbólowe. Olejek goździkowy może pomóc uśmierzyć ból zęba przed wizytą u dentysty. W medycynie naturalnej jest niezastąpiony w przypadku bólu mięśni i stawów, dlatego uśmierza bóle reumatyczne oraz nerwobóle. W kosmetyce naturalny olejek z goździka wspomaga leczenie zmian trądzikowych i łuszczycowych. Ma również właściwości odmładzające oraz przeciwzmarszczkowe, więc jest przydatny w pielęgnacji cery dojrzałej. Olejki goździkowe w aromaterapii poprawiają nastrój, relaksują i łagodzą stan napięcia nerwowego. Jako olejek do inhalacji pomaga w przypadku infekcji ze względu na działanie rozgrzewające.  
Data minimalnej trwałości (DDM): 03/2027
Kraj pochodzenia: Madagaskar

Goździk - naturalny olejek eteryczny 100 ml

Czysty olejek eteryczny z goździka jest ceniony szczególnie w stomatologii ze względu na właściwości odkażające i przeciwbólowe. Olejek goździkowy może pomóc uśmierzyć ból zęba przed wizytą u dentysty. W medycynie naturalnej jest niezastąpiony w przypadku bólu mięśni i stawów, dlatego uśmierza bóle reumatyczne oraz nerwobóle. W kosmetyce naturalny olejek z goździka wspomaga leczenie zmian trądzikowych i łuszczycowych. Ma również właściwości odmładzające oraz przeciwzmarszczkowe, więc jest przydatny w pielęgnacji cery dojrzałej. Olejki goździkowe w aromaterapii poprawiają nastrój, relaksują i łagodzą stan napięcia nerwowego. Jako olejek do inhalacji pomaga w przypadku infekcji ze względu na działanie rozgrzewające.  

Organiczny olejek eteryczny z goździka posiada certyfikat ekologiczny Ecocert i pochodzi z Madagaskaru lub Sri Lanki. Jest w 100% czysty i chemotypowany. Dobór partii i kontrola jakości olejków eterycznych są przeprowadzane we Francji w Lyonie.

GWARANCJE JAKOŚCI
BIO certyfikowany organiczny przez Ecocert (FR-BIO-01)
100% czysty, naturalny
Chemotyp i skład biochemiczny gwarantowany analizą chromatograficzną dla każdej partii
Analiza identyfikowalności i jakości każdej wyprodukowanej partii
Wykazuje właściwości przeciwzapalne, odkażające i przeciwbólowe
W kosmetyce stosowany jest do produktów dla cery dojrzałej lub trądzikowej
Wykorzystywany jest w aromaterapii – redukuje stres, relaksuje i poprawia samopoczucie

JAKOŚĆ POD KONTROLĄ
Aby zagwarantować nienaganną i najwyższą jakość, przeprowadzane są rutynowe kontrole każdej partii. Oto elementy, na które zwracamy szczególną uwagę w przypadku tego produktu:

KRYTERIA ORGANOLEPTYCZNE: Te kryteria odbierane są zmysłami i stanowią cenne wskazówki dotyczące jakości produkcji olejku eterycznego.
Konsystencja: klarowna, delikatnie lepka ciecz
Kolor: jasnobrązowy, żółty
Zapach: ostry, charakterystyczny dla eugenolu

KRYTERIA FIZYKOCHEMICZNE: Aby zagwarantować chemotypowany i integralny olejek eteryczny, sprawdzany jest skład każdej partii produktu:
eugenol: 75 do 87%
octan eugenylu: 8 do 15%
β-kariofilen: 2 do 7%

Gęstość w 20°C: 1,042 do 1,063
Współczynnik załamania światła w 20°C: 1,528 do 1,538
Skręcalność optyczna w 20°C: -2° do 0°
Temperatura zapłonu: 120°C
 
Nazwa łacińska: Eugenia caryophyllus (Spreng.) Bullock i SGHarrison
Użyta część: Pąki kwiatowe
Metoda ekstrakcji: Destylacja
Rodzina botaniczna: Mirtaceae
Pochodzenie surowca: Madagaskar, Sri Lanka
Sprzedawane w: Butelka ze szkła bursztynowego z kroplomierzem
 
Olejki eteryczne to silne produkty naturalne, które należy stosować ostrożnie.
Trzymać poza zasięgiem dzieci.
Nie zalecany dla dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku leczenia farmakologicznego lub chorób przewlekłych (astma, padaczka itp.).
Nie stosować przez dłuższy czas. Omijać błony śluzowe (oczy, uszy, nos, narządy płciowe).
W przypadku aplikacji na skórę rozcieńczyć w oleju bazowym.
W przypadku wystąpienia podrażnienia należy przerwać stosowanie i zwrócić się o pomoc lekarską.
Unikać ekspozycji na słońce po zastosowaniu fotouczulających olejków eterycznych.

Grupy wiekowe

Dorośli i młodzież

Dorośli i młodzież

Niemowlęta poniżej 3 miesięcy

Niemowlęta poniżej 3 miesięcy

Dzieci poniżej 6 lat

Dzieci poniżej 6 lat

Kobiety w ciąży i karmiące piersią

Kobiety w ciąży i karmiące piersią

Możliwe sposoby użycia

Przez skórę

Przez skórę

Doustnie

Doustnie

Dyfuzja

Dyfuzja

Inhalacja

Inhalacja

Zagrożenia związane z użytkowaniem

Działa drażniąco na skórę

Działa drażniąco na skórę

Wywołuje alergie

Wywołuje alergie

Działa dermokaustycznie

Działa dermokaustycznie

Działa drażniąco na drogi oddechowe

Działa drażniąco na drogi oddechowe

Działa hepatotoksycznie

Działa hepatotoksycznie

Goździk - naturalny olejek eteryczny 100 ml, OL131