Naturalny hydrolat - MIĘTA PIEPRZOWA 200ml
Symbol: OL733
Informacja dotycząca dostawy
Produkt dostępny. Złóż zamówienie, a wyślemy go jeszcze dzisiaj.
dowiedz się więcej
32.60 zł
Świeży hydrolat z mięty pieprzowej, zwany również wodą roślinną z mięty pieprzowej, posiada certyfikat ekologiczny Ecocert (FR-BIO-01). Pozyskiwany jest przez destylację wierzchołkowych części rośliny mięty pieprzowej, której produktem jest także słynny olejek eteryczny. Wszystkie zawarte w mięcie naturalne ekstrakty, które odpowiadają za zapach i odświeżające właściwości, zostają zachowane zarówno w olejku, jak i hydrolacie.
Producent: Compagnie des Sens
Data minimalnej trwałości (DDM): 01/2025
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
Kraj pochodzenia: Francja
Data minimalnej trwałości (DDM): 01/2025
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
Kraj pochodzenia: Francja
Naturalny hydrolat - MIĘTA PIEPRZOWA 200ml
Świeży hydrolat z mięty pieprzowej, zwany również wodą roślinną z mięty pieprzowej, posiada certyfikat ekologiczny Ecocert (FR-BIO-01). Pozyskiwany jest przez destylację wierzchołkowych części rośliny mięty pieprzowej, której produktem jest także słynny olejek eteryczny. Wszystkie zawarte w mięcie naturalne ekstrakty, które odpowiadają za zapach i odświeżające właściwości, zostają zachowane zarówno w olejku, jak i hydrolacie.
Nasz hydrolat miętowy zachowuje „proporcję 1:1”, co oznacza, że z 1 kg rośliny uzyskuje się 1 l wody kwiatowej. Taka proporcja gwarantuje skoncentrowany, jakościowy hydrolat.
Ekologiczna woda kwiatowa z mięty pieprzowej nie zawiera konserwantów, dzięki czemu można ją stosować doustnie.
GWARANCJE JAKOŚCI Certyfikowany przez Ecocert (FR-BIO-01)
Bez konserwantów
Mikrofiltracja przy 0,2 mikrona
Proporcja 1:1 - 1 kg rośliny na 1 l wody
Utrzymywany w chłodzie w naszej siedzibie
Analiza identyfikowalności i jakości każdej wyprodukowanej partii
Nazwa łacińska: Mentha x piperita L
Użyta część: Części wierzchołkowe
Metoda ekstrakcji: Destylacja
Rodzina botaniczna: Lamiaceae
Pochodzenie surowca: Francja
Sprzedawane w: Niebieska butelka PET z plastikową zakrętką
Przechowywanie: Przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce
SKONCENTROWANY, MIKROFILTROWANY HYDROLAT BEZ KONSERWANTÓW
Proporcja 1:1: oznacza to, że z 1 kilograma destylowanej rośliny można uzyskać 1 litr hydrolatu. Wody kwiatowe gorszej jakości często pozyskiwane są z 1 kilograma rośliny na który przypada 10, 20, a nawet 50 litrów hydrolatu. Są one jednak uważane za bardzo rozcieńczone i mało wartościowe. Stosunek 1:1 jest zatem gwarancją jakości, ponieważ świadczy o skoncentrowanym hydrolacie.
Bez konserwantów: ponieważ hydrolaty są bardzo wrażliwe na zanieczyszczenia mikrobiologiczne, często dodaje się do nich konserwantów, aby zapewnić dłuższy termin ważności. Wody kwiatowe zawierające konserwanty są przeznaczone wyłącznie do użytku kosmetycznego, dlatego nie nadają się do stosowania doustnego. Z tego powodu Compagnie des Sens zdecydowała się nie dodawać konserwantów do swoich hydrolatów. Są one zatem bardziej wrażliwe i muszą być przechowywane w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, aby maksymalnie ograniczyć ryzyko skażenia mikrobiologicznego.
Mikrofiltracja: hydrolaty mają charakter wodny, co sprzyja rozwojowi mikroorganizmów takich jak bakterie, drożdże i pleśnie. Aby maksymalnie ograniczyć ich rozwój, w czasie butelkowania przeprowadza się etap mikrofiltracji. Woda kwiatowa przechodzi przez 3 filtry o różnej porowatości, które zatrzymują mikroorganizmy: pierwszy filtr o grubości 1 mikrona, drugi o grubości 0,5 mikrona i ostatni o grubości 0,2 mikrona. Ten proces zapewnia czystość hydrolatu w butelce.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Przechowywać w chłodnym miejscu, chronić przed światłem.
Należy szybko zużyć po otwarciu.
Nasze hydrolaty są bez konserwantów, więc mogą ewoluować w butelkach, przez co możliwe jest wystąpienie osadu lub flokulacji, która nie szkodzi ani nie zmienia jakości hydrolatu. Jeśli jednak woda kwiatowa staje się mętna lub ma nieprzyjemny zapach, należy zaprzestać jej użytkowania.
Nasz hydrolat miętowy zachowuje „proporcję 1:1”, co oznacza, że z 1 kg rośliny uzyskuje się 1 l wody kwiatowej. Taka proporcja gwarantuje skoncentrowany, jakościowy hydrolat.
Ekologiczna woda kwiatowa z mięty pieprzowej nie zawiera konserwantów, dzięki czemu można ją stosować doustnie.
GWARANCJE JAKOŚCI Certyfikowany przez Ecocert (FR-BIO-01)
Bez konserwantów
Mikrofiltracja przy 0,2 mikrona
Proporcja 1:1 - 1 kg rośliny na 1 l wody
Utrzymywany w chłodzie w naszej siedzibie
Analiza identyfikowalności i jakości każdej wyprodukowanej partii
Nazwa łacińska: Mentha x piperita L
Użyta część: Części wierzchołkowe
Metoda ekstrakcji: Destylacja
Rodzina botaniczna: Lamiaceae
Pochodzenie surowca: Francja
Sprzedawane w: Niebieska butelka PET z plastikową zakrętką
Przechowywanie: Przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce
SKONCENTROWANY, MIKROFILTROWANY HYDROLAT BEZ KONSERWANTÓW
Proporcja 1:1: oznacza to, że z 1 kilograma destylowanej rośliny można uzyskać 1 litr hydrolatu. Wody kwiatowe gorszej jakości często pozyskiwane są z 1 kilograma rośliny na który przypada 10, 20, a nawet 50 litrów hydrolatu. Są one jednak uważane za bardzo rozcieńczone i mało wartościowe. Stosunek 1:1 jest zatem gwarancją jakości, ponieważ świadczy o skoncentrowanym hydrolacie.
Bez konserwantów: ponieważ hydrolaty są bardzo wrażliwe na zanieczyszczenia mikrobiologiczne, często dodaje się do nich konserwantów, aby zapewnić dłuższy termin ważności. Wody kwiatowe zawierające konserwanty są przeznaczone wyłącznie do użytku kosmetycznego, dlatego nie nadają się do stosowania doustnego. Z tego powodu Compagnie des Sens zdecydowała się nie dodawać konserwantów do swoich hydrolatów. Są one zatem bardziej wrażliwe i muszą być przechowywane w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, aby maksymalnie ograniczyć ryzyko skażenia mikrobiologicznego.
Mikrofiltracja: hydrolaty mają charakter wodny, co sprzyja rozwojowi mikroorganizmów takich jak bakterie, drożdże i pleśnie. Aby maksymalnie ograniczyć ich rozwój, w czasie butelkowania przeprowadza się etap mikrofiltracji. Woda kwiatowa przechodzi przez 3 filtry o różnej porowatości, które zatrzymują mikroorganizmy: pierwszy filtr o grubości 1 mikrona, drugi o grubości 0,5 mikrona i ostatni o grubości 0,2 mikrona. Ten proces zapewnia czystość hydrolatu w butelce.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Przechowywać w chłodnym miejscu, chronić przed światłem.
Należy szybko zużyć po otwarciu.
Nasze hydrolaty są bez konserwantów, więc mogą ewoluować w butelkach, przez co możliwe jest wystąpienie osadu lub flokulacji, która nie szkodzi ani nie zmienia jakości hydrolatu. Jeśli jednak woda kwiatowa staje się mętna lub ma nieprzyjemny zapach, należy zaprzestać jej użytkowania.